Viering Vlaamse feestdag
Het stadsbestuur en de cultuurraad organiseren samen de 11 juliviering. De viering begint om 20 uur en vindt plaats in de Lakenhal. Het programma wordt gevuld met een samenzang en een gelegenheidstoespraak van professor Hendrik Vuye van de universiteit van Namen. Na afloop is er een receptie.

Stad bestrijdt ratten
De laatste weken verschijnen er in de media geregeld berichten over ratten in Herentals. Omdat een aantal nesten zich bevindt in de buurt van scholen en woningen, grijpt de stad uit hygiënische en veiligheidsoverwegingen hard in en stelt een daadkrachtig actieplan op om ratten te bestrijden. Het actieplan tegen de ratten bestaat uit drie stappen: onmiddellijke sanering, een sensibilisatiecampagne en het beboeten van sluikstorters.

In eerste instantie gaat de stad dus voor een onmiddellijke sanering van het probleem. De stad heeft aan de rattenvanger opdracht gegeven om op de 23 gekende locaties de ratten te verdelgen.

Vervolgens start de stad een sensibilisatiecampagne, waarbij de burger geïnformeerd wordt over acties die hij zelf kan doen om ratten te vermijden. Dit zijn de campagnepunten:

Thuiscomposteren is een ideale manier om goedkoop uw groenafval te recycleren tot zeer nuttige compost. Een goede composthoop bevat enkel onbewerkt groen materiaal. Etensresten horen niet thuis op een composthoop. Zij veroorzaken wormpjes in de compostbak, geven geurhinder en trekken ratten aan die op zoek zijn naar voedsel.

Kippen zijn de ideale manier om deze etensrechten uit uw grijze bak te houden. Een kip is een ware alleseter, uitgezonderd dan misschien voor aardappelschillen. Als u uw kippen eten geeft, moet u echter rekening houden met het bioritme van de kip. Een kip gaat immers vroeg slapen. Wanneer u uw kippen dus laat op de dag eten geeft, zullen zij het gestrooide voedsel niet allemaal kunnen opeten. Dit voedsel blijft daardoor ’s nachts liggen en is dus een feestmaal voor nachtdieren zoals de ratten.

De stad vraagt ook om geen vogels te voederen op het openbaar domein.

In afvalwater vinden ratten ook veel voedsel. In onze riolen leven er heel wat. Dat betekent dat bij werkzaamheden aan de riolering, ratten verstoord worden in hun natuurlijke biotoop. Ratten zoeken daarom andere oorden op en begeven zich naar de bovengrond. Dat betekent dat bij grotere werken de kans vergroot dat ratten in het straatbeeld verschijnen.

Ten slotte geeft de stad de GAS-vaststellers de opdracht om sluikstorters nog actiever op te sporen. Sluikstorters verspreiden afval over de hele stad. Ratten worden door dit afval aangetrokken. Door een feitelijke repressie van het sluikstorten zullen de ratten minder afval vinden, en dus ook minder eten.

Opbrengst boekenverkoop ten voordele van 11.11.11
Van donderdag 7 juni tot zondag 24 juni 2010 hield de bibliotheek een boekenverkoop ten voordele van 11.11.11. Met een opbrengst van 3.108,50 euro was deze editie een groot succes. De bibliotheek bedankt alle medewerkers die hun steentje hebben bijgedragen en natuurlijk ook de kopers die met hun aanwinsten het goede doel hebben gesteund.

Jeugdserie Skilz komt terug naar Herentals
Het stadsbestuur sluit opnieuw een overeenkomst af met het productiehuis Any Media nv voor de opnames van de vtmKzoom-reeks Skilz. In 2011 nam het productiehuis het eerste seizoen van deze jeugdserie ook op in Herentals. Net zoals vorig jaar stelt de stad de oude garage en het kleuterschooltje in de Boerenkrijglaan ter beschikking van het productiehuis. Deze locatie, en andere Herentalse plekken, spelen een centrale rol in de serie. De opnames vinden plaats van 16 augustus tot en met 31 oktober 2012. In het kader van zijn kind- en jeugdvriendelijk beleid draagt de stad graag zijn steentje bij tot de totstandkoming van deze serie. Het is bovendien voor Herentals een uitgelezen kans om zich als een aantrekkelijke stad in de kijker te zetten. De stad betaalt geen financiële bijdrage voor deze opnames, maar verleent wel logistieke ondersteuning.

Nieuwe bestelwagens voor uitvoeringsdiensten
Twee bestelwagens van de stedelijke uitvoeringsdiensten zijn aan vervanging toe. Het stadsbestuur koopt er nieuwe voor de prijs van 20.367,33 euro en 26.054,33 euro.

Derde editie Montmartre op het Begijnhof
Op zondag 9 september organiseert de Herentalse cultuurraad de derde editie van Montmartre. Tal van kunstenaars uit allerlei disciplines tonen hun kunsten in het Begijnhof. Erfgoedcel Kempens Karakter stelt er een nieuwe dichtbundel voor met Kempense gedichten van vroeger en nu. De toegang is gratis.

Projectsubsidie voor wijkfeest Diependaal
Op 8 juli organiseert Buurtcontactpunt De Klink een wijkfeest in Diependaal. Voor de kinderen is er een springkasteel, een clown en andere animatie. Het college kent een projectsubsidie van 250 euro toe voor het organiseren van deze kinderanimatie.